အရက္နဲ႕
ပတ္သက္တဲ့ ဇာတ္လမ္းေလးတပုဒ္ ၾကားဖူးတယ္။ တခါက ဆရာတေယာက္က ေက်ာင္းသားေတြကို
က်န္းမာေရးပညာေပးပါသတဲ့။ အရက္နဲ႕ ပတ္သက္တဲ့ ဆိုးက်ိဳးေတြကို သိရွိေအာင္
လက္ေတြ႕သက္ေသျပတဲ့အေနနဲ႕ တပည့္ေတြေရွ႕မွာပဲ ေရာဂါပိုးမႊားေတြရွိေနတဲ့
ခြက္တခုထဲကို အရက္ေတြ ေလာင္းထည့္လိုက္ပါတယ္။ သိပ္မၾကာခင္ပဲ ခြက္ထဲမွာရွိတဲ့
ေရာဂါပိုးမႊားေတြ ေသကုန္တာလည္းျမင္ေရာေတာ့ ဆရာလုပ္သူက ေက်ာင္းသားေတြကို
ဂုဏ္ယူဝင့္ၾကြားစြာ ေမးလိုက္ပါတယ္။ ဒီအျဖစ္အပ်က္ကို ျမင္ျပီး
အရက္နဲ႕ပတ္သက္တဲ့ ဘာ သင္ခန္းစာေတြ ရလိုက္သလဲေပါ့။ အဲဒီမွာ
ေက်ာင္းသားတေယာက္က ထေျဖပါသတဲ့။ အရက္ကို ေသာက္လိုက္ျခင္းအားျဖင့္
ခႏၶာကိုယ္မွာရွိတဲ့ ေရာဂါပိုးမႊားေတြ ကင္းစင္သြားပါတယ္ဆရာ။ ကဲ..စာဖတ္သူေကာ
ဘယ္လိုထင္ပါသလဲ။ ဘယ္အျမင္ကို ေထာက္ခံခ်င္ပါသလဲ။
လူေတြ
ဘာ့ေၾကာင့္ အရက္ေသာက္ရသလဲေမးရင္ တခ်ိဳ႕က စိတ္ညစ္လို႕ေသာက္တယ္။ တခ်ိဳ႕က
ေပ်ာ္လို႕ေသာက္တယ္။ တခ်ိဳ႕က ေလာကၾကီးကို မေၾကနပ္လို႕ေသာက္တယ္။ တခ်ိဳ႕က
မူးခ်င္လို႕ကို ေသခ်ာေသာက္တယ္။ သူမ်ားေသာက္လို႕ ဘာမသိညာမသိ
လိုက္ေသာက္တာလည္း ရွိေသးတယ္။ အသည္းကြဲသမားေတြလည္း
အရက္နဲ႕ အေဖာ္ျပဳၾကျပန္တယ္။ က်န္းမာေရးနဲ႕ ညီညြတ္ေအာင္ ေသာက္သူေတြလည္း
ရွိနိုင္ပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ အဲဒါက လူနည္းစုပါ။
အရက္လို႕ေျပာရင္ ဝိေသသေလးေတြပါ ထည့္ေျပာမွ ပိုျပည့္စံုတယ္။အရက္မွန္ရင္
ခါးရတယ္။ မူးရတယ္။ ေနာက္ျပီး လူ႕စိတ္ကို စြဲလန္းေစတယ္။ ဒီအခ်က္ေတြနဲ႕
ျပည့္စံုမွ အရက္လို့ ေခၚရတယ္။ အရက္ပါဝင္မႈ ၃ရာခိုင္ႏႈန္းကေန
၄၀ရာခိုင္ႏႈန္းၾကား ပါဝင္ရင္ ယမကာလို႕ ေခၚျပန္တယ္။ အဂၤလိပ္လိုဆိုရင္
alcoholic beverage လို့ ေခၚရမွာေပါ့။ ဘီယာ၊ဝုိင္၊ထန္းရည္ စတာေတြဟာ
ယမကာအမ်ိဳးအစားေတြပဲ ျဖစ္တယ္။ အုန္းရည္ ပါ၊မပါေတာ့ အက်ယ္တဝင့္
မေဆြးေႏြးလိုပါ။ ေပါင္းခံျပီး ရလာတဲ့အရည္ကိုလည္း alcohol လို႕ သံုးပါတယ္။
အရက္အေၾကာင္းေျပာတဲ့အခါ alcohol percentage(%)က
အေရးၾကီးတယ္။ အေနာက္နိုင္ငံေတြမွာ အရက္ပါဝင္မႈ ပမာဏ(alcohol by volume)နဲ႕
တြက္ပါတယ္။ ABVလို႕ အတိုေကာက္ေခၚတယ္။ ေသာက္စရာ အရည္ 100ml ထဲမွာ ပါဝင္တဲ့
အရက္စစ္စစ္(ethanol)ပမာဏကို မီလီလီတာ(ml)နဲ႕ တြက္ခ်က္ျပီး ေဖာ္ျပရတယ္။
အရက္(ethanol)ပါဝင္မႈ အခ်ိဳးအဆ ေပၚမူတည္ျပီး နာမည္ေတြကြဲသြားတယ္။ ဥပမာ
ဘီယာမွာ ethanol ၅ရာခိုင္ႏႈန္း ပါဝင္တယ္။ ဝိုင္ဆုိရင္ ၁၅ရာခိုင္ႏႈန္း၊
ကိုရီယားေတြေသာက္တဲ့ ဆိုဂ်ဴးမွာ ၂၀ရာခိုင္ႏႈန္းစီ ပါဝင္ျကတယ္။ ဒီထက္
နည္းနည္းျမင့္တဲ့ ေဗာ့ကာနဲ႕ ဘရန္ဒီမွာ ၄၀ရာခိုင္ႏႈန္း ေလာက္ ပါဝင္တယ္။
အရက္ျပင္းျပင္း ၾကိဳက္သူေတြက ethanol ပါဝင္မႈ ထက္ဝက္ေလာက္
(၅၀ရာခိုင္ႏႈန္း)ေလာက္ ရိွတဲ့ ရမ္၊ဂ်င္၊ဝစ္စကီစတာ ေတြကို ေသာက္ၾကတယ္။
တခ်ိဳ႕ရမ္ အျပင္းစားေတြကေတာ့ ၈၀ရာခိုင္ႏႈန္းေလာက္ ပါဝင္နိုင္တယ္။
ပိုျပင္းတာက ေဆးရံု၊ေဆးခန္းေတြမွာ သံုးတဲ့ အရက္ျပန္ျဖစ္ပါတယ္။ အရက္ျပန္မွာ
ethanol(95%)နဲ႕ methanol(5%)ပါဝင္ပါတယ္။ ဒါ့ေၾကာင့္လည္း methylated
spiritလို႕ ေခၚတာပါ။
အဲဒီအရက္ျပန္ကိုပဲ ယူအက္စ္နဲ႕ ကေနဒါမွာ denatured alcoholလို
ေခၚပါတယ္။ အတတ္ဆန္းသူေတြက အရက္ျပန္ကို ဆားခပ္ျပီး ေသာက္ၾကပါတယ္။
ေသာက္ပါမ်ားရင္ ဦးေနွာက္နဲ႕ အာရံုေၾကာကို ထိခိုက္ေစျပီး
မ်က္စိကြယ္တာ၊ရူးေၾကာင္ေၾကာင္ျဖစ္တာ၊အသက္ဆံုးရံႈးတာမ်ိဳး ျဖစ္နိုင္တယ္။
အရက္ေသာက္သူတိုင္းမွာ drinking tendency
ဆိုတာရွိပါတယ္။ေသာက္ျမဲေသာက္ခ်င္တဲ့ ဆႏၵေပါ့။ အရက္ျဖတ္သူတိုင္းဟာ ျဖတ္စမွာ
ေနလို႕ထိို္င္လို႕မေကာင္းၾကတာ အမွန္ပဲ။ ဥပမာ ဒီေန႕အရက္မေသာက္ေတာ့
ဖူးဆိုပါေတာ့။ သူေသာက္ေနက်အခ်ိန္
ေရာက္ရင္ မသိစိတ္က ေသာက္ဖို႕တိုက္တြန္းေနျပီ။ ရေနက်အရာတခု မရတဲ့အခါ
ခႏၶာကုိယ္က သတိေပးတယ္။ အဲလိုအခ်ိန္မ်ိဳးမွာ ဘာလုပ္လို႕
ဘာကိုင္ရမွန္းမသိေတာ့ဘူး။ အရက္ျဖတ္စမွာ အရက္နာက်တဲ့လကၡဏာေတြ ခံစားရတယ္။
• ေခၽြးအလြန္အကၽြံထြက္ျခင္း
• နွလံုးခုန္ျမန္လာျခင္း
• ကတုန္ကယင္ျဖစ္ျခင္း
• ညအိပ္မေပ်ာ္ျခင္း
• ထင္ေရာင္ထင္မွားျဖစ္ျခင္း၊
• ကေယာင္ကတမ္းေျပာျခင္း၊
• ပ်ိဳ႕ခ်င္၊အန္ခ်င္ျဖစ္ျခင္း
• စိတ္တိုလြယ္ျခင္း
• စိတ္အေျပာင္းအလဲျမန္ျခင္း
• တက္ျခင္း
အဆိုပါ လကၡဏာေတြဟာ ၅ရက္မွ ၇ရက္ထိၾကာတတ္ပါတယ္။ အရက္ကို နွစ္ေပါင္းမ်ားစြာ
အလြန္အကၽြံေသာက္ျပီးမွ ျဖတ္သူေတြ ပိုခံစားရတယ္။ အမ်ားစုဟာ အရက္ျဖတ္ျပီး
၃ရက္ေလာက္ေနရင္ စျဖစ္ၾကတယ္။ တကိုယ္လံုး တဆတ္ဆတ္ တုန္ယင္ေနျပီး
ကေယာင္ကတန္းေအာ္ဟစ္တာ၊ ေတာင္စဥ္ေရမရ ေျပာတာမ်ိဳးေတြ ရွိတယ္။
သူမ်ားမျမင္ရ၊မၾကားရတာေတြ ျမင္ေနၾကားေနရတယ္။ ဒါမ်ိဳးကို Delirium tremens
လို႕ေခၚပါတယ္။ လူ(၂၀)မွာ (၁)ေယာက္ေလာက္ဟာ ဒီလို ျပင္းထန္တဲ့လကၡဏာေတြ
ခံစားရတယ္။ ခံစားရတဲ့အခါ စိတ္မနိုင္တဲ့ အရက္သမားအခ်ိဳ႕က အရက္ျပန္ေသာက္ၾကျပန္ေရာ။ ဒီလိုနဲ႕ ဖ်က္လိုက္၊ေသာက္လိုက္ သံသရာလည္ေနတယ္။
ေဒါက္တာ ေအးမင္းထူး
ရတနာပံုသတင္းစာ(၃.၁၁.၁၄)
No comments:
Post a Comment