ေမးထားတာက
တရုတ္တိုင္းရင္းေဆးျဖစ္တဲ့ အတြက္ ျပန္ေလ့လာရပါတယ္။ ပါဝင္တာေတြကလည္း
တရုတ္ရိုးရာherbalကထုတ္တာျဖစ္လို႕ ေရးေနက် ပိန္ေဆးေတြနဲ႕
နည္းနည္းကြာျခားပါတယ္။တရုတ္စကားလံုး lishouကို ျမန္မာလို "လီရႉံး"လို႕
ဘာသာျပန္ ေခၚရမယ္ထင္ပါတယ္။ တရုတ္ရိုးရာပိန္ေဆးအျဖစ္ နွစ္ေပါင္းမ်ားစြာ
အသံုးျပဳခဲ့ၾကတယ္။ ေဆးဗူးပံုစံဟာ ၂၀၁၃ဇန္နဝါရီလ ေနာက္ပိုင္းကစျပီး အနည္းငယ္
ေျပာင္းလဲလာတာေတြ႕ရတယ္။ အရင္ နဂါးပံုစံေနရာမွာ တရုတ္အမ်ိဳးသမီးပံုစံျဖစ္လာတယ္။ ဗူးမွာ လိပ္ျပာပံု ထည့္သြင္းထားတယ္။ ဗူးထဲမွာပါဝင္တာက ေဆးေတာင့္ပံုစံျဖစ္ပါတယ္။အာနိသင္နဲ႕ ပါဝင္ပစၥည္းေတြေတာ့ ေျပာင္းလဲမႈမရွိဘူး။
ေျပာင္းလဲလာတာေတြ႕ရတယ္။ အရင္ နဂါးပံုစံေနရာမွာ တရုတ္အမ်ိဳးသမီးပံုစံျဖစ္လာတယ္။ ဗူးမွာ လိပ္ျပာပံု ထည့္သြင္းထားတယ္။ ဗူးထဲမွာပါဝင္တာက ေဆးေတာင့္ပံုစံျဖစ္ပါတယ္။အာနိသင္နဲ႕ ပါဝင္ပစၥည္းေတြေတာ့ ေျပာင္းလဲမႈမရွိဘူး။
ပါဝင္တဲ့ တိုင္းရင္းေဆး ပစၥည္းမ်ား
-Tuckahoe(fu ling)
-Lotus leaf
-Bitter Orange Fruit
fu
ling(ဖူးလင္)ဆိုတာ Polyporaceaeအုပ္စုထဲမွာပါဝင္တဲ့မိႈတမ်ိဳးပါ။
မိႈဆိုတာထက္ အျမစ္နဲ႕ပိုတူတယ္။ စားလို႕ရတဲ့အျမစ္၊မိႈရဲ႕မာေက်ာတဲ့အပိုင္းကို
Tuckahoeလို႕ ေခၚပါတယ္။ yun ling(ယြန္းလင္)လို႕လည္း တခ်ိဳ႕ေခၚၾကတယ္။ china
root ၊holenလို႕လည္း ေခၚတယ္။ polyporusအမ်ိဳးအစားထဲပါလို႕ poriaတဲ့။
ယူနန္ျပည္နယ္ကထြက္တဲ့ poriaက နာမည္ၾကီးတယ္။ဒီလို မိႈမ်ိဳးကို
ဇူလိုင္နဲ႕စက္တင္ဘာလလေတြမွာ အဓိကေတြ႕ရတယ္။ ရတဲ့အပိုင္းကို ေနရိပ္တဲ့ေနရာမွာ
ေလသလပ္ျပီး အေျခာက္လွမ္းရတယ္။ ျပီးရင္
ပါးပါးလီွးျပီးအသံုးျပဳႁကတယ္။ အာနိသင္က နွလံုး၊အဆုတ္၊ေက်ာက္ကပ္နဲ႕
သရက္ရြက္ကို အားေကာင္းေစတယ္။ Serotonin
ပမာဏမ်ားေစတာေၾကာင့္ အစာစားခ်င္စိတ္ကို တားဆီးေပးတယ္။ ဗိုက္ျပည့္ေနတယ္လို႕
ခံစားရတယ္။ ေနာက္အာနိသင္တမ်ိဳးက ဆီးသြားေစတယ္။ အေရာင္က်ေစတယ္။
တိုင္းရင္းေဆးအယူအဆအရ ကင္ဆာက်ိတ္အခ်ိဳ႕မွာ အသံုးျပဳတယ္။ စိတ္ကို
ျငိမ္းေအးေစတယ္။ ခ်ိဳတဲ့အရသာရွိလို႕ တရုတ္ရိုးရာမုန္႕
အခ်ိဳ႕မွာထည့္သြင္းတတ္ၾကတယ္။
(2)Lotus leaf(ပဒုမၼာရြက္)
ပဒုမၼာႁကာပန္းတမ်ိဳးျဖစ္တယ္။
အဓိကအားျဖင့္ အူလႈပ္ရွားမႈအားေပးတယ္။ အစာေခ်ဖ်က္မႈေကာင္းလာတယ္။
ဒါ့ျပင္ပါဝင္တဲ့ nuciferineဓာတ္က အဆီပိုေတြဖယ္ရွားရာမွာ
အသံုးဝင္တယ္။ ခါးတဲ့အရသာရွိတယ္။ အသည္း၊သရက္ရြက္ကို အားေကာင္းေစတယ္။
တျခားအာနိသင္ေတြက ေသြးယိုတာ၊ေသြးအန္တာ၊ေသြးဝမ္းသြားတာေတြကို သက္သာေစတယ္။
အစာစားခ်င္စိတ္ကို
ထိန္းခ်ဳပ္ေပးတယ္။ ဇီဝျဖစ္ပ်က္မႈအားေပးျပီး အဆီပိုေတြေလာင္ကၽြမ္းေစတယ္။
အင္နာဂ်ီနဲ႕အပူထြက္လာတယ္။ ထြက္လာတဲ့အပူက အဆီပိုေတြကို
ဆက္လက္ေလာင္ကၽြမ္းေစျပန္တယ္။တရုတ္တိုင္းရင္းေဆးမွာ လွပဖို႕နဲ႕ ဝိတ္က်ဖို႕
သံုးစြဲခဲ့ၾကတယ္။
အြန္လိုင္းမွာ ေၾကျငာတာေတြ ေဖာက္သည္ခ်ရရင္
(၁-၁၀ရက္အတြင္း)
အဆီပိုေတြဟာ ေရ၊ေခၽြး၊ဆီး၊ဝမ္းနဲ႕အတူပါသြားတယ္။ ဝမ္းထဲမွာ အဆီေတြပါလာတာ ေတြ႕ရလိမ့္မယ္။
(၁၀-၃၀ရက္အတြင္း)
ဇီဝျဖစ္ပ်က္မႈျမန္လာတာနဲ႕အမွ် အဆီပိုေလာင္ကၽြမ္းမႈအားေကာင္းလာတယ္။
သိသာထင္ရွားတဲ့ေျပာင္းလဲမမႈမ်ိဳး ပိုမို ျမင္ေတြ႕နိုင္တယ္။
(၃၀-၆၀ရက္အတြင္း)
အဆီပိုေတြမရွိေတာ့သလို အဆိပ္အေတာက္ေတြ ကင္းစင္သြားတယ္။
ဇီဝျဖစ္ပ်က္မႈပံုမွန္ျပန္ျဖစ္လာတယ္။ က်န္းမာမႈနဲ႕လွပမႈကို ခံစားလာရတယ္။
ေဆးညႊန္း
တစ္ခါေသာက္တစ္လံုး
တစ္ေန႕တၾကိမ္ မနက္စာမစားခင္ နာရီဝက္မွာ ေသာက္ေပးသင့္တယ္။ ေဆးေသာက္တဲ့အခါ
ေရမ်ားမ်ားနဲ႕ေသာက္ေပးရတယ္။ ေရမ်ားမ်ားေသာက္တဲ့အခါ ေဆးရဲ႕ပူတဲ့အာနိသင္ကို
ကာကြယ္ရာေရာက္တယ္။ ဆီးမ်ားတတ္လို႕ အေကာင္းဆံုးက ေရနွစ္ဖန္ခြက္(350-500ml)ေလာက္ ကုန္ေအာင္ေသာက္ေပးပါ။ ေဆးအာနိသင္၊စုပ္ယူမႈ ပိုေကာင္းခ်င္ရင္ ေရေႏြးနဲ႕ ေသာက္သင့္တယ္။
ေဘးထြက္ဆိုးက်ိဳး
-ခႏၶာကိုယ္ပူတာ
-ေခၽြးအလြန္အကၽြံထြက္တာ
-ဝမ္းထဲအဆီပါတာ
-ဆီးသြားတာ
-ေခါင္းမူးတာ
-ရင္တုန္ပန္းတုန္
-အားအင္ကုန္ခမ္း
-ေျခ၊လက္ မသယ္ခ်င္
ေဆးမေသာက္သင့္သူေတြ
-ေသြးတိုး၊ေလျဖတ္၊နွလံုးေသြးေၾကာက်ဥ္းသူ
-အရက္၊ေဆးစြဲသူ
-အသည္း၊ေက်ာက္ကပ္မေကာင္းသူ
-သိုင္းရြိဳက္ေရာဂါအခံရွိသူ
-ဆီးက်ိတ္ၾကီးသူ
-မ်က္စိေရတိမ္ရွိသူ
-ကိုယ္ဝန္ေဆာင္၊နို႕တိုက္မိခင္
-အသက္ငယ္သူ(၁၈နွစ္ေအာက္)
-အသက္ႁကီးရင့္သူ(၆၀နွစ္အထက္)
လီရံႉးပိန္ေဆးေတာင့္ရဲ႕ အသံုးဝင္ပံုကို ဖတ္ၾကည့္တဲ့အခါ အဓိကအာနိသင္နွစ္ခုကို ေတြ႕ရလိမ့္မယ္။
(၁)အစာစားခ်င္စိတ္ကို နည္းေစတယ္။
(၂)ဇီဝျဖစ္ပ်က္မႈကို ျမန္ဆန္ေစျပီး မလိုအပ္တဲ့အဆီပိုေတြ ဖယ္ရွားေပးတယ္။
တကယ့္လက္ေတြ႕မွာ ပိန္ဖို႕ဆိုရင္
အစားေလွ်ာ့စားဖို႕ လိုအပ္ပါတယ္။ ေဆးေသာက္သူတိုင္း ဝိတ္က်မယ္
မေမွ်ာ္မွန္းသင့္ဘူး။ လံုးဝအာနိသင္မရွိတာလည္း ျဖစ္နိုင္တယ္။ အြန္လိုင္းမွာ
တစ္လအတြင္း ၇ေပါင္က်ဆင္းတယ္ဆိုတာလည္း ေတြ႕ရတယ္။ တခ်ိဳ႕ကလည္း ဝိတ္က်ျပီး
၁လေနာက္ပိုင္း ဆက္မက်လို႕ အာနိသင္မရွိေတာ့ဘူး ဆိုၾကတယ္။ဒါ့ေၾကာင့္
တေယာက္နဲ႕တေယာက္တံု႕ျပန္ပံု မတူၾကဘူးလို႕ သိရတယ္။ ဘယ္လိုဆိုဆို
တိုင္းရင္းဟာဘယ္လ္ေဆးျဖစ္တာေၾကာင့္ ေဘးထြက္ဆိုးက်ိဳးနည္းမယ္ ထင္ပါတယ္။
ေဆးဝယ္ျပီးရင္ေတာ့ စမ္းေသာက္ၾကည့္လိုက္ပါ။ ေကာင္းတယ္ဆိုရင္လည္း ေဘးလူကို
လက္တို႕လိုက္ေပါ့။ အေကာင္း၊အဆိုးဆိုတာ ဆရာဝန္ထက္ ေသာက္ဖူးသူသာ ပိုသိပါတယ္။
ေဒါက္တာ ေအးမင္းထူး
၁၇.၁၁.၁၃
No comments:
Post a Comment