သတိမထားမိဘဲ ေနာက္ထပ္ေဆးေတြ ထပ္တင္ေနရင္ လူနာအတြက္ ပိုဒုကၡေရာက္ရတယ္။ ဒီထဲမွာမွ ေဆးေသခ်ာမေသာက္တဲ့လူနာေတြကလည္း ဒုနဲ႕ေဒး ရွိေနပါတယ္။
ဆီးခ်ိဳသည္ေတြ စားေသာက္တဲ့အခါ အဓိကက်တဲ့ အေျခခံအခ်က္သံုးခ်က္ကို အရင္ဆံုး သိရွိသင့္ပါတယ္။
(၁)အာဟာရ ဓာတ္ ျပည့္ဝတဲ့ အစားအစာမ်ိဳး ျဖစ္ရမယ္။
(၂)ကယ္လိုရီီနည္းတဲ့အစားအေသာက္မ်ိဳးကို ေရြးခ်ယ္စားသံုးသင့္တယ္။
(၃)အဆီမ်ားတဲ့အစားအစာ(ျပည့္ဝဆီ)ေတြကို လံုးဝေရွာင္ၾကဥ္သင့္တယ္။
ျမန္မာလူမ်ိဳးေတြဟာ တေန႕ကို ထမင္းသံုးနပ္စားၾကပါတယ္။ ဆီးခ်ိဳရွိလို႕ ဘယ္ဆရာဝန္ကမွေတာ့ ထမင္းတနပ္ ေလွ်ာ့မစားခိုင္းပါ။ ဒီလိုစားတဲ့အခါ လံုးဝ
အစား ေရွာင္ၾကဥ္တာထက္ အခ်ိဳးအဆနဲ႕ တိုင္းတာထားတဲ့ပမာဏကို
အခ်ိန္မွန္စားသင့္တယ္။ အယူအဆမွားျပီး
အလြန္အကၽြံအစားေရွာင္တာ၊အစာငတ္ခံတာမ်ိဳးက အစာစားခ်င္စိတ္ ပိုျဖစ္ေအာင္
ႏိႈးဆြေပးတာ ေတြ႕ရတယ္။ တနည္းအားျဖင့္ေျပာရရင္ ေကာက္ရိုးမီးလို
အစားေရွာင္တာမ်ိဳးကို မလုပ္အပ္ဘူး။ဘာ့ေၾကာင့္လဲဆိုေတာ့
စားေသာက္ခ်ိန္မမွန္တာကလည္း ေသြးတြင္းဂလူးကုိ့စ္ပမာဏကို ေျပာင္းလဲေစလို႕
ျဖစ္တယ္။
ဒီေတာ့ ဘယ္လုိအစားအစာမ်ိဳးကို ေရြးခ်ယ္စားမလဲ။ ပမာဏဘယ္ေလာက္ထိ စားနိုင္လဲ။ ဒါေတြသိဖို႕ လိုအပ္လာပါတယ္။ ေလ့လာမႈေတြအရ အဝလြန္သူဆီးခ်ိဳေရာဂါသည္ေတြဟာ
တေန႕ကို ထမင္း အရြယ္ေတာ္ပန္းကန္လံုး ၃ပန္းကန္ေလာက္ ေလာက္စားေပးနိုင္တယ္။
သိပ္မဝရင္ ဒီထက္ပိုစားနိုင္တယ္။ စားေသာက္တဲ့အခါ ဂလူးကို႕စ္အတက္ျမန္တဲ့
အစားအစာ(နို႕ဆီ၊သၾကား၊ထန္းလ်က္၊မလိုင္၊ခ်ိဳတဲ့သစ္သီး)ေတြကို
ေရွာင္ရွားသင့္တယ္။ ဒီလိုအစားအစာမ်ိဳးကုိ ဆီးခ်ိဳတက္ေနတဲ့ အခ်ိန္မွာ
တတ္နိုင္သမွ် လံုးဝေရွာင္ပါ။ ကၽြန္ေတာ္တို႕ ေန႕စဥ္စားသံုးေနတဲ့
ကစီဓာတ္အစားအစာေတြကိုေတာ့ အသင့္အတင့္
စားသံုးနိုင္ပါတယ္။ ဆန္၊ဂ်ံဳ၊ေျပာင္း၊အားလူးစတာေတြဟာ
ေန႕စဥ္စားသံုးရတာျဖစ္လို႕ လံုးဝေရွာင္ၾကဥ္ဖို႕ မလိုအပ္ပါဘူး။
ဆီးခ်ိဳေရာဂါသည္တိုင္း အဓိကအားျပဳျပီး စားသံုးသင့္တာက
ဟင္းသီးဟင္းရြက္၊အမွ်င္ဓာတ္မ်ားတဲ့အစားအစာေတြ ျဖစ္ပါတယ္။
ဟင္းသီးဟင္းရြက္ထဲမွာ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ လိုအပ္တဲ့ ဗီတာမင္နဲ႕ သတၱဳဓာတ္ေတြ
ၾကြယ္ဝစြာပါဝင္ပါတယ္။ ပိုကဲသင့္တာက အမွ်င္ဓာတ္ျဖစ္ပါတယ္။ အမွ်င္ဓာတ္ေၾကာင့္ ဗိုက္ျပည့္ေနသလို ခံစားရေစမယ္။ ဝမ္းမွန္ေစမယ္။ ဒါ့ေၾကာင့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္၊သစ္သီးဝလံ၊အေစ့အဆန္စားေပးသင့္တယ္။
အမွန္တကယ္ ေလွ်ာ့စားရမွာက အဆီစားသံုးမႈ ျဖစ္ပါတယ္။ ေန႕စဥ္အဆီစားသံုးမႈကေန ကယ္လိုရီ(စြမ္းအင္)ေတြ ရရွိေနပါတယ္။ အဆီစားသံုးမႈဟာ
ေန႕စဥ္ကယ္လိုရီရဲ႕ ၃၀ရာခိုင္ႏႈန္းထက္ မပိုသင့္ဘူး။ ဘာ့ေၾကာင့္လဲဆိုေတာ့
အဆီ တစ္ဂရမ္မွာ ၉-ကယ္လိုရီေလာက္ ပါဝင္ေနလို႕ ျဖစ္ပါတယ္။
အမွန္တကယ္ေရွာင္သင့္တာက ကယ္လိုရီမ်ားတဲ့၊အဝလြန္ေစတဲ့ ျပည့္ဝဆီေတြ
ျဖစ္ပါတယ္။ ျဖစ္နိုင္ရင္ ျပည့္ဝဆီစားသံုးမႈကို ၁၀ရာခိုင္ႏႈန္း ေအာက္
ေလွ်ာ့ခ်သင့္တယ္။ ျပည့္ဝဆီဆိုတာကို ျမင္လြယ္ေအာင္ ေျပာရရင္
အခန္းအပူခ်ိန္မွာ ခဲေနတဲ့အဆီေတြဟာ ျပည့္ဝဆီေတြ ျဖစ္ၾကတယ္။
ဝက္သား၊ဘဲသားအဆီ၊စားအုန္းဆီ၊ေထာပတ္စတာေတြဟာ ျပည့္ဝဆီေတြ ျဖစ္ျကတယ္။
ဝက္သားကို ေၾကာ္ျပီး ထြက္လာတဲ့ဆီဟာ ျပည့္ဝဆီျဖစ္တယ္။ ျပန္ေၾကာ္ဆီေတြကလည္း
လူေတြနဲ႕ မသင့္ေတာ္လွပါဘူး။ ဒါ့ေၾကာင့္ ဆီးခ်ိဳသည္ေတြအေနနဲ႕ ထပ္ကာထပ္ကာ
ေၾကာ္ခ်က္ထားတဲ့ ဆီေၾကာ္အစားအေသာက္ေတြကို ေရွာင္ၾကဥ္သင့္တယ္။ ဆီေတြထဲမွာ
စားနိုင္တာက ေျမပဲဆီ၊နွမ္းဆီ စတာေတြျဖစ္တယ္။ အိုမီဂါသရီး အဆီပါတဲ့ငါးေတြက
ေသြးတြင္းအဆီဓာတ္ကို က်ဆင္းေစတယ္။ နွလံုးက်န္းမာေရးအတြက္ အေထာက္အကူေပးတယ္။
ဒါ့ေၾကာင့္ တပတ္ကို နွစ္ၾကိမ္ေလာက္ ငါးအဆီစားေပးသင့္တယ္။
ထပ္ေရွာင္ၾကဥ္ရမွာက အငန္ဓာတ္ ျဖစ္ပါတယ္။ တရက္ကို ဆိုဒီယမ္ ၂.၃ဂရမ္ထက္
ပိုမသားသင့္ဘူး။ အတိုင္းအတာနဲ႕ ေျပာရင္ အိမ္သံုးဆား တဇြန္းထက္
ပိုမစားသင့္ဘူး။
ဆီးခ်ိဳေရာဂါသည္တိုင္းဟာ
အစြန္းနွစ္ဖက္နဲ႕ လြတ္ကင္းေအာင္ ေနရပါတယ္။ အစြန္းတဖက္က အစားအေသာက္
အလြန္အကၽြံစားတာမ်ိဳးကို ေရွာင္ၾကဥ္သင့္တယ္။ ေနာက္အစြန္းတဖက္က အစားအေသာက္လံုးဝမစားဘဲ
ေရွာင္တာမ်ိဳးကိုလည္း မျပဳလုပ္အပ္ပါဘူး။အေတြ႕အၾကံဳတခုကို ျပန္ေျပာရရင္
လြန္ခဲ့တဲ့ တစ္နွစ္ေလာက္ကထင္ပါတယ္။ ဆီးခ်ိဳေရာဂါသည္တေယာက္
ေခၽြးေတြတအားထြက္၊သတိလစ္ခ်င္သလိုျဖစ္ျပီး ေဆးခန္းလာျပဖူးတယ္။ ဂလူးကို႕စ္ကို
ခ်က္ခ်င္းတိုင္းၾကည့္ေတာ့ ပံုမွန္ေအာက္အမ်ားၾကီးကို က်ေနတယ္။
ျပန္ေမးၾကည့္ေတာ့မွ ဆရာဝန္က အခ်ိဳပါတာ လုံးဝေရွာင္ဆိုလို႕ ထမင္းေရွာင္တာ
၃နပ္ မကေတာ့ဘူး ဆိုတာသိလိုက္ရတယ္။ ဒီၾကားထဲ ဆီးခ်ိဳက်ေဆးလည္း
ေသာက္ထားပါေသးတယ္။ ဒါ့ေၾကာင့္ အစား ေရွာင္ခိုင္းတဲ့ေနရာမွာလည္း
နည္းလမ္းမွန္ကန္ဖို႕ လိုအပ္ပါတယ္။ ဆရာဝန္ေတြဖက္ကလည္း လူနာလိုက္နာနိုင္ေအာင္
လက္ေတြ႕က်က် ျပဳျပင္ေပးသင့္ပါတယ္။ ဥပမာ အရက္ေသာက္တဲ့လူနာကို
မနက္ျဖန္ကစျပီး လံုးဝမေသာက္နဲ႕ဆိုတာ မွန္ကန္တဲ့နည္းလမ္းမ်ိဳး မဟုတ္ပါဘူး။
အခ်ိဳပါတာမ်ိဳးကို လံုးဝေရွာင္ခိုင္းတာထက္ ျဖည္းျဖည္းခ်င္း
ေလွ်ာ့စားခိုင္းတာမ်ိဳးက လက္ေတြ႕တရားနဲ႕ ပိုမိုနီးစပ္တယ္။
ဆီးခ်ိဳေရာဂါရွင္ေတြမွာ အစားအေသာက္အျပင္ ေလ့က်င့္ခန္း ပံုမွန္ျပဳလုပ္ေပးနုိင္ရင္ ပိုေကာင္းတယ္။ ဘာ့ေၾကာင့္ပါလဲ။ လႈပ္ရွားမႈလုပ္တဲ့အခါတိုင္း စြမ္းအင္ရွိဖို႕ လိုပါတယ္။ ေလ့က်င့္ခန္းလုပ္တဲ့အခါ
လိုအပ္တဲ့ စြမ္းအင္ရရွိဖို႕ ၾကြက္သားေတြထဲမွာရွိတဲ့ ဂလူးကို႕စ္ေတြကို
ေခ်ဖ်က္ သံုးစြဲရတယ္။ လိုအပ္ေသးရင္ ေသြးတြင္းမွာ ရွိတဲ့
ဂလူးကို့စ္ပမာဏကိုပါ ထုတ္ယူသံုးစြဲပါတယ္။ ဒါ့ေၾကာင့္
ေလ့က်င့္ခန္းလုပ္ျခင္းအားျဖင့္ ေသြးတြင္းဂလူးကို့စ္ပမာဏ တျဖည္းျဖည္း
က်ဆင္းလာနိုင္တာ ျဖစ္တယ္။ ေန႕စဥ္ ပံုမွန္ မိနစ္(၂၀)ေလာက္ ပံုမွန္
ေလ့က်င့္ခန္းလုပ္နိုင္သူေတြဟာ ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ကုိ အမွန္တကယ္က်ဆင္းလာတာ
ေတြ႕ရတယ္။ အခ်ိန္မေပးနိုင္သူေတြမွာ တပတ္ကို နာရီဝက္ေလ့က်င့္ခန္း လုပ္တဲ့အခါ
အလားတူအက်ိဳးသက္ေရာက္မႈရွိတာ ေတြ႕ရတယ္။ ဒါ့ေၾကာင့္ ေဆးမေသာက္ပဲ
ဆီးခ်ိဳထိန္းနိုင္ေအာင္ ၾကိဳးစားသင့္ပါတယ္။ ဘဝတေလွ်ာက္လံုး
အျမဲလိုက္နာဆင္ျခင္ရမွာျဖစ္လို႕ အစားအေသာက္၊အေနအထိုင္နဲ႕ နည္းလမ္းတက်
ဆီးခ်ိဳခ်ျခင္းမ်ိဳးသာ လူနာေတြအတြက္ အသင့္ေတာ္ဆံုး ျဖစ္ပါတယ္။
ေဒါက္တာ ေအးမင္းထူး
ရတနာပံုသတင္းစာ(၁၄.၇.၁၄)
No comments:
Post a Comment