လမ္းက အဆီျပန္ျပီး အဆီက်ိတ္ထြက္မူကို ေလ်ွာေစနိုင္ေသာ နည္းလမ္းေလကိုေျပားျပပါဆရာ
ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွာ vitamin A,vitamin C,vitamin E,vitamin K,folic acid,
calcium,potassiumနဲ႕ lycopene ဆိုတာေတြ ပါဝင္တယ္။ အင္တီေအာက္စီးဒင့္
အာနိသင္ရွိျပီး နွလံုးနဲ႕ ကင္ဆာေရာဂါကို ကာကြယ္ေပးတယ္။ lycopeneက
အရြယ္မတိုင္ခင္ အိုမင္းရင့္ေရာ္မႈကို တားဆီးနိုင္တယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးတိုင္း
အနီေရာင္မဟုတ္ပါ။ အဝါေရာင္နဲ႕ လိေမၼာ္ေရာင္ေတြလည္း ရွိတယ္။
အမ်ိဳးအစားခြဲလိုက္ေတာ့ Cherry tomatoes, plum tomatoes, pear tomatoes နဲ႕
beefsteak tomatoes ဆိုျပီး ရွိတယ္။
အာဟာရဓာတ္ရႈေထာင့္က ၾကည့္ရင္ အေနေတာ္ ခရမ္းခ်ဥ္သီး(၁၀၀ ဂရမ္)တလံုးမွာ
၂၂-ကယ္လိုရီ၊ပရိုတင္း ၁-ဂရမ္၊အမွ်င္ဓာတ္ ၁.၅ဂရမ္ အသီးသီးပါဝင္တယ္။
ဗီတာမင္စီ ၂၀ မီလီဂရမ္ေလာက္ ပါတယ္။ ဗီတာမင္ေအ 600IU ပါဝင္တယ္။
သာမန္လူတေယာက္ ေန႕စဥ္လိုအပ္တဲ့ပမာဏက 5000IU ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါ့ေၾကာင့္
ေယဘုယ်တြက္ၾကည့္ရင္ လူသားေတြေန႕စဥ္လိုအပ္တဲ့ ဗီတာမင္ေအရဲ႕ ၁၀ပံု
တပံုေလာက္သာ ရွိတယ္။ toxic vitamin A ပမာဏသိဖို႕ ဝိတ္နဲ႕
ျပန္တြက္ျပီးႏိႈင္းယွဥ္ရတယ္။ တထိုင္တည္း 25000IU/kg ထက္ မ်ားရင္ acute
toxicity လကၡဏာေတြ ခံစားရတယ္။ ေန႕စဥ္ရက္ဆက္ 4000IU/kg ေလာက္စားမိရင္
ၾကာလာတဲ့အခါ chronic toxicity လကၡဏာေတြ ခံစားရမယ္။ တခါတည္း တထုိင္တည္း
ခရမ္းခ်ဥ္သီး အလံုးတရာစားေတာင္မွ အဆိပ္အေတာက္ျဖစ္ေစမယ္ မဟုတ္ေသးဘူး။
ဒါ့ေၾကာင့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီး စားရံုနဲ႕ အဆီျပန္တာ ေလွ်ာ့မယ္ မဟုတ္ပါ။
အဆီျပန္တာ ေလွ်ာ့နည္းေအာင္
• အဆီအဆိမ့္၊အခ်ိဳ ေလွ်ာ့စားပါ။
• အဆီမ်ားတဲ့အသား၊နီတဲ့အသား ေရွာင္ပါ။
• ေထာပတ္၊ဒိန္ခ်ဥ္၊ပင္လယ္စာ မစားသင့္ဘူး။
• ေဆးလိပ္၊အရက္၊ဘီယာ ေရွာင္ပါ။
• ၾကက္ဥ၊ႏြားနို႕၊ေကာ္ဖီ၊လက္ဖက္ရည္၊အခ်ိဳရည္ ေရွာင္ပါ။
• ေရမ်ားမ်ားေသာက္ပါ။ေလ့က်င့္ခန္း ပံုမွန္ လုပ္ပါ။
• စိမ္းတဲ့အသီးအရြက္၊နီတ့ဲ ဝါတဲ့ သစ္သီးဝလံမ်ားမ်ားစားပါ။
• ေထာပတ္၊သံပုရာ၊လိေမၼာ္ရည္၊ဂရိတ္ဖရု တည့္ပါတယ္။
• အိုမီဂါသရီးနဲ႕ အိုမီဂါ စစ္ ပါတဲ့ ေသာက္ေဆးမ်ိဳးေသာက္သင့္တယ္။
• လိမ္းေဆးထဲမွာ အဆီပါတာ၊အပူပါတာက ပိုဆိုးေစမယ္။
• ေအာက္ခံလိမ္းေဆး၊ေနေရာင္ကာလိမ္းေဆးမ်ိဳး မသံုးသင့္ဘူး။
• တခ်ိဳ႕က ေရခ်ိဳးတဲ့အခါ ေဆာ္ဒါ ထည့္ခ်ိဳးရင္ အက်ိဳးရွိတယ္ ဆိုတယ္။
• ေလ့လာမႈေတြအရ ရွားေစာင္းလက္ပတ္က အဆီပိုေတြ ေလွ်ာ့နည္းေစတယ္။
ေဒါက္တာ ေအးမင္းထူး
၂၉.၆.၁၄
No comments:
Post a Comment