ဒီလိုဆိုရင္
ေရေအးေသာက္တာ မေကာင္းဘူးလား။ က်န္းမာေရးဆိုးက်ိဳးရွိလို႕လား။ေရပူနဲ႕ ေရေအး
ဘာကြာျခားလဲေမးစရာ ရွိပါတယ္။ အေပၚယံၾကည့္ရင္ေတာ့ ေရတိုင္းနီးပါးအတူတူပါပဲ။
ေရရဲ႕ အဓိကအာနိသင္က ဆဲလ္ေတြရဲ႕ သယ္ယူပို႕ေဆာင္မႈ၊လုပ္ငန္းေဆာင္တာေတြ
ေကာင္းမြန္ေစဖို႕သာျဖစ္တယ္။ ေရမွာ စြမ္းအင္၊အာဟာရဓာတ္ မည္မည္ရရ
မပါဝင္ေပမယ့္ သတၱဳဓာတ္ေတြေတာ့ ပါဝင္တတ္ၾကတယ္။ ေရအရင္းအျမစ္ေပၚလိုက္ျပီး
သတၱဳဓာတ္(သံဓာတ္၊ကယ္လ္စီယမ္နဲ႕ မဂၢနီစီယမ္) ပါဝင္မႈေျပာင္းလဲနိုင္ပါတယ္။
ဒါလည္း အဓိကေတာ့ သိပ္မက်ပါ။ ေရရဲ႕ အပူဓာတ္၊အေအးဓာတ္သဘာဝေပၚ အေျခခံျပီး
က်န္းမာေရးအက်ိဳးရလာဒ္ေတြ ေျပာင္းလဲသြားတယ္။
ေရကိုအပူေပးတဲ့အခါ
အထဲမွာပါတဲ့ ေရာဂါပိုးမႊားေတြ ကင္းစင္သြားတယ္။ ေရေႏြးရဲ႕ အာနိသင္ေၾကာင့္
ခႏၶာကိုယ္အပူခ်ိန္ ျမွင့္တက္လာေစတယ္။ေသြးလည္ပတ္မႈအားေကာင္းျပီး
ေခၽြးထြက္မ်ားလာတယ္။ အဆိပ္အေတာက္၊ပိုးမႊားေတြက အေရျပားကေန
ေခၽြးနဲ႕အတူအျပင္ထြက္သြားတယ္။ ဒါ့ျပင္
ဆဲလ္ေတြရဲ႕ ဇီဝျဖစ္ပ်က္မႈ ျမန္ဆန္ေစျပီး အဆီပိုေတြ ေလာင္ကၽြမ္းေစတယ္။
ၾကြက္သားေတြကို ေျပေလွ်ာ့ေစျပီး အာရုံေၾကာေတြကို ႏိႈးဆြေပးတယ္။
ေလ့လာမႈေတြအရ
မနက္အိပ္ရာထမွာ ရုိးရုိုးေရေႏြး(လက္ဖက္ေျခာက္မပါ) ေသာက္ျခင္းက
က်န္းမာေရးအတြက္ အထူးေကာင္းမြန္တာ ေတြ႕ရတယ္။အစာအိမ္ကို စတင္ႏိႈးဆြေပးျပီး
အူလမ္းေၾကာင္းကုိ အသက္ဝင္ေစတယ္။ တေန႕တာအစာေျခဖုိ႕အတြက္
အေျခခံေကာင္းတခုျဖစ္တယ္လို႕ ယူဆၾကတယ္။အူလႈပ္ရွားမႈကို ျဖစ္ေစျပီး
အစာေခ်စနစ္ကို အားေပးလို႕ ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္းကို ကာကြယ္ျပီး ျဖစ္တယ္။
တခ်ိဳ့ကလည္း အာနိသင္ပိုေကာင္းေအာင္ ပိုလီဖီေနာ(polyphenol)ၾကြယ္ဝတဲ့
ေရွာက္သီးကို မနက္ေစာေစာ အိပ္ရာထမွာ ေရေႏြးထဲစိမ္ျပီး ေသာက္ၾကတယ္။
ေရွာက္သီးရဲ႕ အာနိသင္ေၾကာင့္ အနံ႔၊အရသာေကာင္းမြန္တဲ့ ေရေႏြးကို
ျဖစ္ေပၚေစတယ္။ ပိုေကာင္းတာက ေရွာက္သီးမွာပါဝင္တဲ့
ပက္တင္(pectin)အမွ်င္ဓာတ္က ဝမ္းမွန္ေစတယ္။ အူလမ္းေၾကာင္းမွာရွိတဲ့
အစာေဟာင္းေတြကို စြန္႕ထုတ္ေပးတယ္။ အဆီပိုေတြကိုလည္း က်ဆင္းေစတယ္။
တခ်ိဳ႕ကလည္း ေရွာက္သီးေနရာမွာ သံပုရာသီးကုိ သံုးတယ္။ အလ်ဥ္းသင့္လို႕ ေဖာ္ျပရရင္ သံပုရာသီးနဲ႕
ေရွာက္သီးမွာ ကြာျခားခ်က္ေလးေတြ ရွိတယ္။ ပံုစံကို ၾကည့္ရင္
ေယဘုယ်ခြဲနိုင္တယ္။ သံပုရာက အလံုးေသးျပီး ဝုိင္းတယ္။ အေရာင္က အစိမ္းေရာင္
ရွိတယ္။ ေရွာက္သီးကေတာ့ ဘဲဥပံုျဖစ္ျပီး အဝါေရာင္ ျဖစ္တယ္။ ဒီထဲမွာ
သံပုရာသီးက ပိုခ်ဥ္ျပီး အက္ဆစ္ဓာတ္ကဲတယ္။ ေရွာက္သီးကေတာ့
နည္းနည္းပိုခါးတယ္။ ဒါေပမယ့္ ရင့္မွည့္လာရင္ ပိုဝါျပီး ခ်ိဳလာတယ္။ ေရထဲကို
စိမ္ၾကည့္ရင္ သိပ္သည္းဆပိုမ်ားတဲ့ သံပုရာသီးက ေအာက္ကို
နွစ္ျမႈပ္သြားမယ္။သိပ္သည္းဆသိပ္မမ်ားတဲ့ ေရွာက္သီးကေတာ့ ေရေပၚမွာ
ေပၚေလာေပၚေနတာ ေတြ႕ရတယ္။ ဒါက သံပုရာသီးလား၊ေရွာက္သီးလား အလြယ္ကူဆံုး
ခြဲျခားတဲ့နည္း ျဖစ္ပါတယ္။ ေရေႏြးေသာက္တဲ့အခါ ေရွာက္သီး(သို႕)သံပုရာသီး တညလံုးစိမ္ထားျပီးသား
ေရေႏြးထက္ ေလာေလာလတ္လတ္စိမ္ထားတဲ့ ေရေႏြးခပ္ပူပူကို ပိုေသာက္သင့္တယ္။
ေသာက္တဲ့အခါ အေငြ႕တေထာင္းေထာင္းထေနတဲ့ ေရေႏြးထက္ အသင့္အတင့္ပူတဲ့
ေရေႏြးမ်ိဳးက ပါးစပ္၊အစာမ်ိဳျပြန္နဲ႕ အစာအိမ္လမ္းေၾကာင္း ထိခိုက္မႈကို
ကာကြယ္ရာေရာက္တယ္။
ေရေသာက္တဲ့အခါ တထိုင္တည္းနဲ႕
အမ်ားၾကီးကုန္ေအာင္ ေသာက္တာမ်ိဳးလည္း မလုပ္အပ္ဘူး။
ပ်ိဳ႕ခ်င္၊အန္ခ်င္၊ရင္ျပည့္ရင္ကယ္ျဖစ္ေစတယ္။ အစာခံျပီး ဆီးသြားမ်ားေစတယ္။
ပိန္ခ်င္သူေတြက်ေတာ့ ဒီအခ်က္ကိုသုံးတယ္။ တခ်ိဳ႕က မစားခင္နာရီဝက္
ေရၾကိဳေသာက္ျပီး ဗိုက္တင္းေစတယ္။ လူနာေတြထဲမွာ မနက္စာလံုးဝမစားပဲ
ေရေႏြးတခြက္ေသာက္ျပီး ငွက္ေပ်ာသီးတလံုးနဲ႕ သိဒၶိျပီးသူ တကယ္ရွိပါတယ္။ အံ့ၾသစရာအခ်က္က
၂-၃လေလာက္ၾကာတဲ့အခါ တကယ္အဆီက်လာတယ္။ ေသာက္စမွာ မလြယ္ကူေပမယ့္
မၾကာခင္အဆင္ေျပလာပါတယ္။ ဒါ့ေၾကာင့္ ပိန္ခ်င္သူ၊က်န္းမာခ်င္သူ မည္သူမဆို
မနက္အိပ္ရာထ ေရေႏြးတခြက္နဲ႕စတဲ့အက်င့္ လုပ္ေဆာင္ၾကည့္ဖို႕
တိုက္တြန္းႏိႈးေဆာ္ခ်င္ပါတယ္။
ေဒါက္တာ ေအးမင္းထူး
ရတနာပံုသတင္းစာ(၁၁.၈.၁၄)
No comments:
Post a Comment